Wat is het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en wat zijn de voordelen ervan?

spaarvarken met geld en rekenmachine

Als ondernemer streef je naar financiële zekerheid en een comfortabel pensioen. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt een solide basis om dit doel te bereiken. In dit artikel duiken we dieper in wat VAPZ inhoudt en welke voordelen het jou als zelfstandige kan bieden.

Wat is VAPZ?

Het VAPZ is een pensioenspaarformule die specifiek is ontworpen voor zelfstandigen in België. Het stelt je in staat om een aanvullend pensioen op te bouwen bovenop het wettelijke pensioen. Door jaarlijks een verzekeringspremie te betalen, die vervolgens wordt belegd, genereer je een aanvullend inkomen voor later.

Waarom kiezen voor VAPZ?

Er zijn meerdere redenen waarom het VAPZ een aantrekkelijke optie is voor zelfstandigen:

  • Gegarandeerd rendement: De bijdragen aan VAPZ worden belegd in tak 21-verzekeringen, bekend om hun gegarandeerd rendement. In België is dit type belegging bovendien beschermd door het Garantiefonds, wat zorgt voor extra zekerheid.
  • Fiscale voordelen: Een significant voordeel van VAPZ is de fiscale aftrekbaarheid. De premies die je afdraagt, verminderen je netto belastbaar inkomen. Dit leidt tot lagere sociale bijdragen en directe fiscale besparingen.
  • Volledige aftrekbaarheid: Zoals al gezegd zijn de betaalde premies 100% aftrekbaar van je belastingen. Dit betekent dat je belastbaar inkomen daalt, wat resulteert in minder belastingen. Deze aftrekbaarheid maakt het VAPZ een zeer efficiënte manier om te sparen voor je pensioen.

Zijn er beperkingen op het VAPZ?

Hoewel VAPZ veel voordelen biedt, zijn er ook enkele grenzen aan de bedragen die je kunt inleggen:

  • De jaarlijkse premie moet minimaal €100 bedragen.
  • Het maximumbedrag is 8,17% van je inkomen, met een plafond van €3.965,77 in 2024. Als 8,17% van je inkomen hoger uitvalt dan dit plafond, is de maximale aftrek beperkt tot €3.965,77.

Voor zelfstandigen die de maximale bijdrage aan hun VAPZ al leveren en verder willen sparen, kan een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) een volgende stap zijn.

Wat zijn de opties voor pensioenuitkering?

Bij het bereiken van de pensioenleeftijd heb je de keuze om het opgebouwde kapitaal en de rente in één keer te ontvangen of te kiezen voor een lijfrente die periodiek wordt uitbetaald. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om je pensioeninkomen aan te passen aan je persoonlijke behoeften.

Speciale overweging voor zelfstandigen in bijberoep

Zelfstandigen in bijberoep die sociale bijdragen betalen gelijk aan die van een zelfstandige in hoofdberoep, kunnen ook profiteren van VAPZ. Dit biedt een unieke kans om ook als bijberoeper een aanvullend pensioen op te bouwen.

Het VAPZ is een slimme keuze voor elke ondernemer!

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt een veilige en fiscaal voordelige manier om als zelfstandige een comfortabel pensioen op te bouwen. Met de mogelijkheid tot een gegarandeerd rendement, significante fiscale voordelen en flexibiliteit in pensioenuitkering, is het een essentiële pijler voor jouw financiële toekomst.

Wil je meer weten over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Deel op:

Vraag nu een gratis demo aan!

Plan een gratis demonstratie van Go Getter met een van onze vertegenwoordigers.

Contact to Listing Owner

Captcha Code