Ontdek 10 aftrekbare kosten die je als zelfstandige niet mag missen!

Blije zakenvrouw met laptop, planten en koffie

Als je belastingfactuur langzaam maar zeker de pan uit swingt, is het hoog tijd om je belastingen te optimaliseren! Wist je dat er een reeks aftrekbare kosten is die je mogelijk over het hoofd ziet, en die je belastingaanslag aanzienlijk kunnen verlagen? Hieronder ontdek je 10 niet te missen aftrekbare kosten; van handige softwareabonnementen tot leuke kantooraccessoires en zelfs je favoriete krant. In dit artikel vertelt Go Getter je er alles over.

1. Investeer in slimme softwareabonnementen voor een efficiëntere werkplek 

Maak je werkplek slimmer, je werkproces makkelijker en profiteer van belastingvoordelen. Softwareabonnementen kunnen als beroepskosten worden afgetrokken, maar alleen als ze direct verband houden met je beroepsactiviteiten. Denk aan handige tools zoals Zoom, Mailchimp, Malt, en natuurlijk Go Getter zelf.

Houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen ook een deel van de btw kunt terugkrijgen. Zo kun je gaan voor nog een stukje extra optimalisatie! 

2. Hou je ogen open voor aftrekbare brillen en contactlenzen 

Als zelfstandige kun je de kosten voor een bril of contactlenzen aftrekken, vooral als ze een duidelijk verband hebben met je beroepsactiviteit, zoals een veiligheidsbril of een blauw licht filterbril. Zo’n bril kan helpen tegen vermoeide ogen of migraine als je de hele dag op een computerscherm staart. Zelfs je zonnebril kan fiscaal aftrekbaar zijn als je veel buiten werkt.

De aftrekbaarheid van een reguliere bril en contactlenzen verschilt echter, omdat deze ook voor privégebruik kunnen worden ingezet. Zorg ervoor dat je de kosten over meerdere jaren afschrijft om het zakelijke karakter ervan te benadrukken.

3. Zet je kantoor in de bloemetjes 

Bloemen en planten zijn niet alleen goed voor je mentale welzijn, ze zijn ook goed voor je portefeuille! Deze kosten zijn immers 100% aftrekbaar voor je inkomstenbelasting en btw. 

4. Laat je inspireren door streaming en muziek 

Gebruik je Spotify of Apple Music voor achtergrondmuziek in je kantoor of wachtruimte? Dan zijn de kosten die je daarvoor maakt aftrekbaar! Abonnementen op muziekstreamingdiensten zijn aftrekbaar als beroepskosten, maar zorg ervoor dat je steeds kunt aantonen dat je ze ook daadwerkelijk voor je werk gebruikt. 

Helaas geldt de aftrekbaarheid meestal niet voor videostreamingdiensten zoals Netflix, tenzij je kunt bewijzen dat ze essentieel zijn voor je werk.

5. Trakteer met snacks en fruit

Verwen jezelf, je klanten en je personeel met lekkere snacks! Fruit en andere lekkernijen, zoals chocolade, chips, soep, thee, koffie en koude dranken, zijn niet alleen bevorderlijk voor de sfeer, maar ook 100% fiscaal aftrekbaar. 

Zorg ervoor dat je aan de leverancier van de snacks steeds een correcte factuur vraagt om de btw terug te kunnen vorderen.

6. Verbreed je kennis met kranten en tijdschriften 

Ben je een fervente lezer van kranten en vakbladen? Goed nieuws! De kosten voor deze abonnementen zijn 100% aftrekbaar, zolang je kunt aantonen dat ze waarde toevoegen aan je bedrijf. 

Houd er rekening mee dat recreatieve tijdschriften, kinderbladen en vakantielectuur hier niet onder vallen.

7. Rij groen en parkeer groen

Parkeerkosten kunnen worden afgetrokken. Het percentage dat je kunt aftrekken is gekoppeld aan de CO2-uitstoot van je voertuig. Hoe groener je wagen, hoe groter het aftrekbare percentage.

Speciale parkeerplekken voor klanten, leveranciers en personeel kunnen volledig aftrekbaar zijn, afhankelijk van hun voertuigtype.

8. Doe zakelijke reizen met het openbaar vervoer 

Zakelijke reizen, zoals klantbezoeken, zijn volledig aftrekbaar, in tegenstelling tot woon-werkverkeer, dat meestal niet aftrekbaar is. 

Tickets voor het openbaar vervoer kunnen worden gebruikt om kosten en btw terug te vorderen, en zelfs contactloze betalingen worden vaak geaccepteerd bij een belastingcontrole.

9. Kies voor kwalitatieve kantooruitrusting 

Kantoorapparatuur zoals monitors, keyboards, tablets, printers, computermuizen, oortjes en noise-cancelling hoofdtelefoons zijn aftrekbaar. Zorg ervoor dat je grote investeringen, zoals laptops en smartphones, afschrijft over meerdere jaren om ze correct in te kunnen dienen als aftrekbare kosten.

10. Vlij je neer op stijlvol meubilair voor je werkplek 

Kantoormeubilair en -benodigdheden zijn aftrekbaar. Een ergonomische bureaustoel, verstelbaar bureau of mooie sofa voor klantontmoetingen kunnen voor 100% worden afgetrokken als je ze uitsluitend voor je beroepsactiviteit gebruikt.

Conclusie

Zelfstandig zijn, betekent ook slim zijn met je financiën. Deze 10 aftrekbare kostenposten kunnen je helpen je belastingen te optimaliseren en je bedrijfsvoering te verbeteren. 

Ga dieper in op de details, bewaar je bonnetjes en facturen, en maak optimaal gebruik van de fiscale voordelen die voor het grijpen liggen. Vergeet niet, een goede accountant is goud waard – ze kunnen je helpen om geen enkele aftrekbare kostenpost over het hoofd te zien. Optimaliseer je uitgaven en verlaag je belastingfactuur op een slimme manier!


Wil je meer weten over deze aftrekbare kosten, of heb je nog andere vragen? Neem contact met ons op en wij verbinden je met een partner-accountant.

Deel op:

Vraag nu een gratis demo aan!

Plan een gratis demonstratie van Go Getter met een van onze vertegenwoordigers.

Contact to Listing Owner

Captcha Code