Duurzaamheid en het gebruik van tweedehands goederen zijn “hot topics” vandaag de dag! Niet alleen kunnen tweedehands goederen aanzienlijk schelen in je budget, maar ze dragen ook bij aan een circulaire economie. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je overweegt om tweedehands artikelen aan te schaffen voor je bedrijf. Meer weten over de boekhoudkundige en fiscale aspecten van tweedehands goederen? Lees dan snel verder!
1. Geen btw-recuperatie bij tweedehands aankopen van particulieren
Koop je een tweedehands product van een particulier? Hou er dan rekening mee dat er geen btw wordt aangerekend. Dit zorgt er dus ook voor dat je de betaalde btw niet kunt terugvorderen. Het lijkt misschien een nadeel, maar de lagere aanschafprijs compenseert dit vaak.
2. Documenteer je tweedehands aankoop
Ook al ontvang je geen officiële factuur bij tweedehands aankopen van particulieren, je kunt deze transacties wel degelijk opnemen in je boekhouding. Je neemt ze dan op als beroepskosten.
Dit moet je natuurlijk wel correct doen. Het is dus van belang dat je een aankoopbewijs opstelt met daarin allerlei essentiële details zoals de namen van koper en verkoper, een beschrijving van de goederen, de prijs, de aankoopdatum. Let er ook op dat je dit aankoopbewijs laat ondertekenen door de verkoper!
Ben je benieuwd naar nog meer slimme aftrekbare beroepskosten? Lees dan zeker dit artikel!
3. Een bankafschrift is niet voldoende bewijs
Een bankafschrift alleen is niet voldoende als bewijs voor je boekhouding. Dit komt doordat het geen details bevat over de aangeschafte goederen. Zorg daarom altijd voor een gedetailleerd aankoopbewijs (zoals hierboven beschreven) dat de zakelijke aard van de aankoop bevestigt.
4. Afschrijving van tweedehands investeringen
Voor tweedehands investeringen geldt, net als voor nieuwe, dat ze afgeschreven moeten worden. De afschrijvingstermijnen kunnen aangepast worden aan de hand van de verwachte resterende levensduur van het item. Maak een inschatting van de verwachte gebruiksduur van het materiaal, zoals een wagen, laptop, gsm of printer. Het inschatten van deze levensduur is immers belangrijk om de waarde correct in je boekhouding te verwerken.
5. Verkoop persoonlijke goederen aan je vennootschap
Als je als particulier goederen die je al bezat voordat je de onderneming startte, aan je eigen bedrijf verkoopt, kan dit fiscale voordelen opleveren (bijvoorbeeld een wagen). Ook hier is het opmaken van een correct aankoopbewijs essentieel en pas een waardevermindering toe aangezien het om een tweedehands aankoop gaat.
6. Facturen voor professionele aankopen voor startdatum van je onderneming
Als je net bent gestart met je onderneming, mag je tot 3 maanden voor je startdatum de originele facturen van professionele aankopen toevoegen en kun je de btw nog recupereren.
Dit wil dus zeggen dat je deze goederen persoonlijk mag betalen, maar ze wel geacht worden eigendom te zijn van de onderneming. Je hoeft ze dus later niet te verkopen als tweedehandsgoederen aan je onderneming. Dit betekent dus ook dat je je bedrijf niet hoeft te belasten met een lagere (tweedehands) waarde voor deze goederen.
Conclusie
Het kopen van tweedehands goederen voor je onderneming kan zowel financieel als ecologisch een verstandige keuze zijn. Door de juiste procedures te volgen voor documentatie van je aankopen en afschrijvingen, kun je zorgen voor een correcte boekhoudkundige verwerking. Bovendien biedt het verkopen van persoonlijke goederen aan je onderneming en het slim gebruikmaken van de btw-regeling extra fiscale voordelen voor nieuwe ondernemers.
Met deze tips haal je het maximale uit je tweedehands aankopen en draag je bij aan een duurzamere bedrijfsvoering!
Wil je meer weten over hoe je tweedehands goederen kunt integreren in je onderneming of heb je nog andere vragen? Neem contact met ons op en wij verbinden je met een partner-accountant.