Het correct afhandelen van internationale aankopen is voor heel wat ondernemers een uitdaging, vooral wanneer het aankomt op de btw-regels. Of je nu zaken doet binnen of buiten de Europese Unie (EU), het is essentieel om volledig op de hoogte te zijn van de btw-regels. In deze gids verkennen we de belangrijkste aspecten van de btw-regelingen en leer je hoe je je volgende internationale aankoop op een correcte manier kunt afhandelen.
Zakelijke aankopen binnen de EU
De regel: btw wordt verlegd
Bij aankoop van zakelijke diensten of goederen uit een EU-land geldt vaak de Btw-verleggingsregeling. Hierbij rekent de verkoper zelf geen btw aan, en is het jouw taak om de btw in je eigen Belgische btw-aangifte aan te geven en af te handelen.
Uitzonderingen op btw-verlegging
Er zijn een aantal specifieke diensten waarbij je wel btw betaalt, geldig in het land van de verkoper. Denk hierbij aan diensten gerelateerd aan onroerend goed, evenementen, vervoer, en horeca.
Wat betekent “btw wordt verlegd”?
Eenvoudig gezegd, betekent dit dat de buitenlandse leverancier de btw-verplichting verlegt naar jou. Hij rekent je dus 0% btw aan. Het is vervolgens aan jou om in je btw-aangifte uit te rekenen en aan te geven hoeveel btw er in jouw land van toepassing is op je aankoop. Daarna kun je deze btw weer aftrekken.
Zakelijke aankopen buiten de EU
Btw bij invoer van diensten van buiten de EU
Voor diensten van buiten de EU geldt doorgaans dezelfde btw-verleggingsregeling als bij diensten binnen de EU. De leverancier rekent je dus geen btw aan, maar je moet deze wel zelf nog berekenen en aangeven in je btw-aangifte.
Btw bij invoer van goederen van buiten de EU
Wanneer je als ondernemer goederen importeert uit landen buiten de EU, wordt de btw berekend op basis van het tarief dat geldt in het EU-land waar de goederen de Unie binnenkomen. Dit is doorgaans het land waar de eerste douaneaangifte wordt gedaan. Zodra de goederen de EU binnenkomen, moet je btw-aangifte doen in het betreffende land. Hierbij geef je de waarde van de goederen aan, de douanerechten en andere relevante kosten. Op basis hiervan wordt het btw-bedrag berekend dat je verschuldigd bent.
Na het indienen van de btw-aangifte moet je de berekende btw betalen aan de belastingdienst van het land van invoer. In veel gevallen kun je de betaalde invoer-btw later verrekenen in je eigen btw-aangifte in België. Dit betekent dat je de btw die je betaald hebt bij de invoer, later kunt aftrekken als voorbelasting. Dit kan resulteren in een teruggave of een lagere btw-afdracht in België.
Aandachtspunten bij buitenlandse aankopen
- Geef altijd je btw-nummer op om te voorkomen dat er onterecht buitenlandse btw wordt gerekend.
- Als je bent vrijgesteld van btw, informeer dan de leverancier hierover.
- Bij een foutieve factuur is het cruciaal om een correctie te vragen bij de leverancier. Het is immers niet mogelijk om foutief betaalde btw terug te vorderen via je btw-aangifte.
- Of het nu gaat om diensten of goederen, je kunt de betaalde btw verrekenen in je eigen btw-aangifte. Houd een duidelijk overzicht bij van alle transacties.
Conclusie
Internationale btw-regels zijn ingewikkeld, maar met de juiste kennis en begeleiding kun je fouten vermijden. Schakel bij twijfel altijd een expert in, zoals een gespecialiseerde accountant. Deze kan je helpen om ervoor te zorgen dat al je internationale zakelijke transacties voldoen aan alle wettelijke vereisten, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken en je kan focussen op het uitbouwen van je zaak!
Op zoek naar een gespecialiseerde account om je te ondersteunen bij al je transacties? Neem contact met ons op en wij verbinden je met een partner-accountant.